Reviewfoto Esther

Review DAO – Esther

Ik was wat sceptisch en startte het traject met de instelling: “Baat het niet, dan schaadt het niet”. Maar de eerste week van het traject voelde ik al een verandering. Ik was mezelf meer bewust van dingen die ik deed of dacht. Ik leerde door Hetty beperkende gevoelens te herkennen, maar bovenal hoe los te laten.

Bewustwording, meer energie, minder oordelen 
Er kwamen ergernissen boven waarvan ik niet wist dat ik ze had. Ik zag hoe hard ik voor mezelf was. Dit is me echt wel vaker verteld maar het horen en aannemen dat was me nooit gelukt. Hetty prikte erdoorheen. Wist precies wat ik wel en niet moest terughalen of weghalen.

Het liefst zou ik een lang verslag doen van hoe ik het ervaren heb en welke wonderbaarlijke momenten er kwamen. Wat is interessant voor een ander en waarom zou ik dit aanraden. Zoals ik aangaf begon het met bewustzijn maar al heel snel merkte ik dat ik veel meer energie had, minder hard oordeelde naar mezelf maar ook naar anderen.

If you spot it, you’ve got it!
Hetty noemde af en toe dingen die ik moest weghalen.. dan dacht ik.. pff .. volgens mij heb ik daar geen last van … of Onzin dat doe ik echt niet .. onbewust dus wel en pas toen ik er aan ging werken herkende ik de eigenschappen bij mezelf ook. If you spot it you got it! 

Verbetering lichamelijke gezondheid
Lichamelijk kamp ik al jaren met schildklier problemen. Niets hielp echt. Continue moest medicatie aangepast worden en voelde me eigenlijk al een hele tijd wat depressief. Continue misselijk tot regelmatig spugen aan toe. Ik hield vocht vast en kon soms amper op mijn benen staan van de pijn ( trombose been gehad) Dit is compleet weg. Ik bedoel echt helemaal weg. Ook mijn artsen beamen dat er een enorme verbetering zit in mijn lichamelijk gezondheid.
De laatste jaren vlogen mijn ogen achteruit vorig jaar zat ik op -6 .. wonderbaarlijk genoeg na 2 keer testen omdat de opticien het ook niet kon geloven .. heb ik nu -2.75 -3 een enorm verschil.

Rust
Ik voel me optimistisch en waar ik me altijd schuldig en gestresst voelde heeft dat plaats gemaakt voor een soort rust. Accept the things i can not change.. Courage to change the things i can.. Jarenlang heb ik dit gehoord en nu snap ik m pas echt. Ik zie overal mogelijkheden en kansen . 

Wat me overkomt bepaalt niet meer alles
Bij aanvang van het traject vertelde Hetty me: “Jij bent verantwoordelijk voor je geluk en je creëert je eigen mogelijkheden.” Stiekem heb ik toen gedacht “dat zal best maar als je ziet wat de een of de ander te verduren krijgt is dat vrij kort door de bocht…”

Daar kom ik op terug. Mijn leven zal soms echt nog wel een rollercoaster zijn. Het verschil is dat die achtbaan alles bepaalde. Dat is nu niet meer het geval. Ik kan het relativeren en een plek geven. Waar ik soms nog wil denken “stom wijf, denk toch eens na”, denk ik nu meteen, “ach dat gebeurt iedereen. Ik ben wie ik ben. Dat is goed genoeg!”